Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Претседателот на Владата Спасовски ја прими амбасадорката Холштајн за нејзината прва официјална посета

10.07.2020 - Галерија на фотографии

Премиерот Спасовски ѝ посака добредојде на новата амбасадорка на Сојузна Република Германија во Северна Македонија, Анке Холштајн, и ги истакна интензивните, одлични билатерални односи меѓу двете земји, кои доаѓаат до израз, меѓу другото, и во економската област со обем на трговска размена од повеќе од 4 милијарди евра во 2019 година, а со тоа Германија е трговски партнер број 1.

Германија заслужува благодарност за нејзината континуирана поддршка на земјата-домаќин на нејзиниот пат кон НАТО и ЕУ, а притоа двете земји имаат надеж дека првата меѓувладина конференција за преговорите за членство во ЕУ ќе се одржи за време на германското претседателство со Советот на ЕУ, во кое Германија е исправена пред големиот предизвик да ја направи Европа повторно силна со оглед на ковид-19 пандемија.

Претседателот на Владата Спасовски ја прими амбасадорката Холштајн за нејзината прва официјална посета

Почеток на страницата