Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Сојузниот министер за надворешни работи во посета на Македонија

Сојузниот министер за надворешни работи во посета на Македонија

Сојузниот министер за надворешни работи Хајко Мас пристигнува на аеродромот во Скопје, © Felix Zahn/photothek.net

Соопштение за печат

На 18 септември сојузниот министер за надворешни работи Мас ја посети поранешната југословенска Република Македонија. Посетата се одржа нешто помалку од две недели пред референдумот за Спогодбата со Грција за решавање на прашањето со името на 30 септември.

Референдумот би можел да го затвори долгогодишниот спор со Грција за името на земјата. На 30 септември граѓаните на ПЈР Македонија ќе гласат за тоа дали во иднина нивната земја ќе се вика „Северна Македонија“.

Министерот за надворешни работи Мас истакна дека „постигнувањето согласност за спорот за името би бил важен чекор на Скопје на патот кон Европа“.

Галерија

Почеток на страницата