Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Допис на сојузната канцеларка Меркел до македонскиот премиер

Asylstreit - Sondersitzung CDU-Vorstand

01.07.2018, Berlin: Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) wartet auf den Beginn der Sitzung des CDU-Bundesvorstand im im Konrad Adenauer Haus. Spitzengremien von CDU und CSU wollen in getrennten Sitzungen über das weitere Vorgehen im Asylstreit entscheiden. Foto: Michael Kappeler/dpa +++ dpa-Bildfunk +++, © dpa

Соопштение за печат

05 октомври 2018 г.

Почитуван господине Премиер,

На 30 септември годинава, големо мнозинство со преку 90% од оние што учествуваа на референдумот, се изјасни за Договорот за прашањето за името со Грција.

Договорот ги нуди шансите на една историска спогодба и на зајакнувањето на добрососедските односи. Исто така отстранува значителна пречка за приближувањето на Вашата земја кон ЕУ и НАТО. Сега ќе биде важно да се започнат следните чекори за спроведувањето на Договорот за името, кои се секако многу изискувачки, со тоа што Парламентот ќе одлучува за потребната промена на уставот.

Се радувам на понатамошната соработка со Вас за оваа цел.

Со почит

Ангела Меркел
Сојузна канцеларка на Сојузна Република Германија

Почеток на страницата