Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Интервјуа за Меѓународната парламентарна стипендија на германскиот Бундестаг за 2019  г.

Europa-Flagge vor dem Bundestag

Europa-Flagge vor dem Bundestag, © picture-alliance/dpa

Соопштение за печат

Претседателот на Собранието Талат Џафери ќе се сретне на 06.12.2018 во 14:45 г. во Скопје со претставници од Германија по повод изборот на кандидати за „Меѓународната парламентарна стипендија “ (ИПС) на германскиот Бундестаг. Германската делегација ја предводи пратеникот  Штефан Албани.

Во рамките на ИПС вкупно 120 стипендисти од 42 држави ќе добијат можност од почетокот на март до крајот на јули  2019 да го запознаат парламентарниот систем на Германија во рамките на стипендијата што е финансирана од германскиот Бундестаг. Целта на програмата е одблизу да се доживеат политичките текови и демократските процеси на одлучување. Стипендистите работат во канцеларијата на некој пратеник и истовремено може да посетуваат предавања на универзитетите во Берлин.

Програмата е под покровителство на претседателот на германскиот Бундестаг, д-р Волфганг Шојбле, и се нуди во соработка со трите универзитети во Берлин.  Сите патни трошоци, сместувањето и осигурувањето ги покрива германскиот Бундестаг.

Повеќе информации за програмата може да најдете на интернет страната: http://www.bundestag.de/ips.

За време на својата посета во Скопје, германската делегација ќе оствари средби со личности од политиката, економијата и образованието.

Почеток на страницата