Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Амбасадорка Петра Дрекслер

Текст

Биографија

родена на 16.12.1976 г. во Ерлабрун/Рудните Планини 

Професионално искуство
од април 2023 г.амбасадорка на Сојузна Република Германија во Северна Македонија
2019  – 2023Раководителка на оддел за Гете-институтот, Институтот за надворешни односи (ифа) и други посреднички организации на надворешната политика за култура, Министерство за надворешни работи, Берлин
2015 –2019Заменик-раководителка за односи во културата и со медиумите Северна Африка/Блискиот Исток, Министерство за надворешни работи, Берлин
2013 – 2015Референтка Сирија/Либан, Министерство за надворешни работи, Берлин
2012 – 2013Политички советник (Сирија), германски Генерален конзулат Истанбул
2010 – 2012Заменик-раководителка на Постојаното претставништво на Сојузната Република Германија на Конференцијата за разоружување, Женева
2007 – 2010Референтка за политика и печат во амбасадата на Сојузна Република Германија во Сирија, Дамаск
2005 – 2007Референтка за дијалог со исламскиот свет, Сектор за култура, Министерство за надворешни работи, Берлин
2002 – 2004Референтка за култура и политика во амбасадата на Сојузна Република Германија во Грузија, Тбилиси 
2001 – 2002Раководителка на службата за практиканти од додипломските студии при Универзитетот Бајројт
Образование
2004  – 2005Подготвителна служба за највисок ранг на административен службеник при Министерството за надворешни работи, Академија Бон
1998  – 1999Семестар во странство на Универзитетот во Каиро, Филозофски Факултет
1995  – 2001Универзитетски студии за исламски науки, религиски студии и етнологија при Универзитетот
1995Матура, Гимназија „Бертолт Брехт“, Шварценберг/Рудни Планини
Почеток на страницата