Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Шенген-визи

Текст

За краткорочен престој до 90 дена

За краткорочен престој до 90 дена

Шенген-визите важат за престој од максимум 90 дена во период од 180 дена во шенген-земјите. Германската амбасада е надлежна за Вашето барање за виза доколку Германија е Вашата главна дестинација за патување и ако како државјанин на трета држава имате живеалиште и дозвола за престој во Република Северна Македонија.

Внимание: Несериозни визни агенции!
Амбасадата не соработува со посредници или агенции. За постапката се плаќа исклучиво визната такса, која ја наплаќа Амбасадата. Обрасците и упатствата се бесплатни.

Сите информации во врска со визната постапка може да се најдат тука на германски односно англиски јазик.

други содржини

Каква виза ми треба за Германија?

Сакам да патувам за Германија како турист, да посетам саем, да студирам, да работам или да му се приклучам на моето семејство.


За каква виза треба да аплицирам?Visa-Navigator
Visa-Navigator© Colourbox

виза навигатор

Почеток на страницата