Willkommen auf den Seiten des Auswärtigen Amts

Одредби за влез во Германија и визни одредби

Текст

Добредојде во Германија!

Важно!

Барање за виза може да поднесете исклучиво само со претходно закажан термин. Термините за поднесување барање се закажуваат исклучиво преку он-лине системот на амбасадата. Во секое време можете да се регистрирате за закажување на термин, преку нашата веб страна. Кликни тука

Доколку успешно сте се пријавиле, ќе добиете референтен број. Ако не сте добиле референтен број, значи пријавата не била успешна и треба повторно да се пријавите. Моменталното време на чекање за термин за работна виза  изнесува повеќе од една година, за соединување на семејство околу 4 до 6 месеци, за студентска и виза за сина карта околу три недели. Категоријата за која се пријавивте мора да одговара на целта, инаку барањето нема да биде прифатено, без разлика што имате термин.

Потврдата со точен термин ќе ја добиете отприлика 6 недели пред терминот. Ве молиме да се воздржите од понатамошни прашања.

Информации за потребни документи може да најдете на линковите подолу.

Државјани на Косово и лица, кои живеат во Косово и поседуваат дозвола за престој за Косово, не можат да поднесат барања за визи во Скопје/Република Северна Македонија.
Shtetas të Kosovës dhe persona që jetojnë në Kosovë dhe posedojnë lejeqëndrim për Kosovë, nuk mund të parashtrojnë kërkesa për viza në Shkup/Republika e Maqedonisë së Veriut.

За туристички патувања до 90 дена во период од 180 дена, на македонски државјани не им треба виза. Меѓутоа, доколку престојуваат во Германија подолго од 90 дена, мора да се поднесе барање за соодветна виза.

На државјани од земји надвор од Европската Унија (освен некои исклучоци) им е потребна виза и за краток престој.

Видот на визата зависи од траењето на планираниот престој. Дали сакате да патувате во Германија само за краток престој, на пример како турист? Или пак планирате подолг престој, на пример студиски?

Ве молиме прво да изберете колку ќе трае Вашиот престој:


Почеток на страницата